کلید mccb و mcb , rcd , rcbo

آشنایی با کلیدهای MCB، MCCB، RCD و RCBO

کلیدهای MCB ، MCCB، RCD، RCBO در مدار الکتریکی

قطع کننده مدار (مدارشکن) با نام انگلیسی Circuit breaker در اصل جزو تجهیزات ایمنی هر وسیله ای هستند که از برق استفاده می‌کند. این وسایل به عنوان محافظ در سیستم های سیم کشی برقی پیچیده و حساس عمل می کنند. انواع کلیدهای MCB ، MCCB RCD ، RCCD و RCBO همگی جزو مدل های سیرکویت بریکر به شمار می روند. از این کلید ها در انواع تابلو برق صنعتی و منازل برای محافظت در برابر خطرات انسانی و صدمات دستگاه استفاده می شود. در این مقاله در وبلاگ آداک به معرفی هر کدام از این کلیدها و بررسی تفاوت مابین آن ها می پردازیم. با ما همراه باشید و در پایان به این محتوا که به صورت اختصاصی برای شما کاربر گرامی آداک تهیه شده است امتیاز دهید.

کلید mccb اشنایدر

کلید مدل MCCB اشنایدر

دلیل تفاوت در بین مدارشکن ها چیست؟

این کلیدها برای انجام وظایف مشخصی طراحی شده اند. این ویژگی خاص آن ها است که سبب تفاوت بین شان می شود. با این حال، تفاوت اصلی در بین انواع مدارشکن در این است که از MCB ،RCD  و RCCB برای جریان کم تا 125 آمپر استفاده می شود. در حالی که کلیدهای MCCB  برای سطوح جریان بالا تا 1000 آمپر مورد استفاده قرار می گیرد.

آیا  MCB  و MCCB یکی هستند؟

اکثر مردم تفاوت بین MCCB و MCB را اشتباه می گیرند. با وجود اینکه هر دو این وسایل، جزو قطع کننده های مدار هستند، اما تفاوت عمده ای بین این دو وجود دارد. این موضوع باعث می شود هر یک به طور منحصر به فردی برای کاربردهای منحصر به فرد واجد شرایط باشند.

 

کلید mcb و mccb

تفاوت کلید مینیاتوری و کمپکت

کلید MCB چیست؟

MCB مخفف Miniature Circuit Breakers و به معنای کلید مینیاتوری است. MCB یک وسیله الکترومکانیکی است که در صورت تشخیص ناهنجاری، مدار را به صورت خودکار خاموش می کند. کلید مینیاتوری به راحتی جریان بیش از حد ناشی از اتصال کوتاه را حس می کند. مدار مینیاتوری یک اصل کاری بسیار ساده دارد. علاوه بر این، دارای دو سطح تماس (contacts) است. یکی ثابت و دیگری متحرک. در صورت افزایش جریان، کنتاکت های متحرک از کنتاکت های ثابت جدا شده و باعث باز شدن مدار می گردد و آن ها را از منبع اصلی جدا می کند.

کلید MCCB چیست؟

از طرف دیگر، MCCB  مخفف Molded Case Circuit Breaker و به معنای کلید اتوماتیک کمپکت است. این وسیله یک دستگاه محافظ است که مدار را در برابر اضافه بار محافظت می کند. علاوه بر این، دارای یک سوئیچ است که به صورت دستی برای قطع مدار کار می کند. این دستگاه دارای دو تنظیم است. یکی برای جریان بیش از حد و دیگری برای دمای بیش از حد کاربرد دارد. علاوه بر این، MCCB شامل سطح تماس دو فلزی است که با تغییر دمای کلید کمپکت اتوماتیک منقبض و منبسط می شود. از کاربردهای این وسیله می توان به حفاظت مدار در تابلو برق فشار ضعیف و تابلو برق فشار متوسط اشاره نمود.

کلید کمپکت اتوماتیک چطور کار می کند؟

کنتاکت ها به جریان اجازه عبور را در شرایط عادی می دهند. با این حال، با افزایش جریان به محدوده فراتر از مقدار از پیش تعیین شده، سطوح تماس کلید اتوماتیک گرم و منبسط می شوند، تا زمانی که از یکدیگر باز شوند. در نتیجه، مدار از منبع اصلی جدا می شود و تجهیزات تابلو برق را از آسیب دیدن محافظت می کند.

شباهت بین MCB و  MCCB

در اینجا به برخی از ویژگی های مشترک بین MCB و MCCB اشاره می کنیم:

1- هر دو وسیله، برای محافظت از مدار به کار می روند.

2- این کلیدها بیشتر در مدارهای ولتاژ پایین استفاده می شوند.

3- کلید مینیاتوری و کلید کمپکت خودکار مدار برق را در برابر اتصال کوتاه محافظت نموده و وضعیت جریان بیش از حد را تشخیص می دهند.

یک مقاله مفید دیگر در همین زمینه بخوانید: آشنایی با تابلو توزیع برق و نقش آن در مدار

تفاوت بین کلید مینیاتوری و کلید کمپکت

تفاوت اصلی بین MCB و MCCB در ظرفیت آن ها است. از یک سو، Rating کلیدهای MCB زیر 100 آمپر است و زیر 18000 آمپر نرخ قطع ( interrupting rating) دارد. علاوه بر این، مشخصه قطع آن ها (tripping characteristic) ممکن است قابل تنظیم نباشد، زیرا این کلیدها در درجه اول برای مدارهای ضعیف مهیا شده اند. از طرف دیگر، کلید کامپکت بسته به ضرورت، جریان های کم بین 10 تا حداکثر 2500 آمپر را ارائه می دهد. نرخ قطع آن بین 10 تا 200 هزار آمپر است.

سایر تفاوت ها بین این دو کلید عبارتند از:

1- مدار خروجی کلید مینیاتوری ثابت است، در حالی که در MCCB قابل حرکت است.

2- MCBها کمتر از 100 آمپر ظرفیت کار دارند، در حالی که کلیدهای کمپکت تا 2500 آمپر مورد استفاده قرار می گیرند.

3- در MCB روشن/خاموش کردن از راه دور غیرممکن است، اما در MCCB  این کار امکان پذیر است

4- کلید مینیاتوری تا حد زیادی در مدار جریان پایین مورد استفاده قرار می گیرد. ولی کلید اتوماتیک برای مدار با جریان بالا استفاده می‌شود

5- MCB برای مصارف خانگی و بخش هایی که نیاز به مصرف کم انرژی وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. ولی MCCB بیشتر در صنایع بزرگ با مصرف انرژی زیاد کاربرد دارد.

RCCB چیست؟

RCCB مخفف Residual Current Circuit Breaker و به معنای کلید محافظ جان است. این وسیله همچنین به عنوان RCB یا RCD نیز شناخته می شود. اولی مخفف عبارت Residual Current Device و دومی مخفف Residual Current Breaker است. RCCB یک دستگاه سیم کشی الکتریکی است که به محض تشخیص نشتی جریان در سیم ارت، مدار را قطع می کند. همچنین این وسیله، جان پرسنل را در برابر برق گرفتگی یا شوک ناشی از تماس مستقیم محافظت می کند.

در همین رابطه بخوانید: تابلو بانک خازنی چیست و چه کاربردی دارد؟

کلیدهای محافظ جان، دستگاه های حفاظتی جریان مانده (residual current) هستند. این حفاظت با نظارت بر جریان جاری در خط و خنثی به دست می آید. در یک مدار سالم، جریان جاری از طریق خط برابر است با جریان بازگشت در حالت خنثی. با این حال، در صورت وجود هرگونه ناهنجاری، این جریان برگشتی ممکن است برابر جریان جاری خط نباشد. یک دستگاه جریان باقیمانده چنین سناریویی را حس می کند و مدار را قطع می کند.

کلید rccb محافظ جان

کلید محافظ جان

RCBO چیست؟

RCBO مخفف Residual Current Breaker with Over-Current و به معنای قطع کننده جریان باقی مانده با اضافه بار است. RCBO ترکیبی از قابلیت های MCB و RCD/RCCB است. هنگامی که نشتی جریان وجود دارد، RCBO کل مدار را قطع می کند. در نتیجه، اجزای قطع کننده مغناطیسی/حرارتی داخلی آن می توانند هنگام وجود بار بیش از حد در سیستم، دستگاه الکترونیکی را از بروز آسیب محافظت کنند.

کلید RCBO

کلید RCBO در مدار الکتریکی

شباهت RCD با RCBO

هر دو وسیله الکتریکی به طور معمول در جعبه فیوز یافت می شوند. این ها معمولاً به عنوان واحد مصرف کننده یا صفحه قطع کننده نامیده می شوند. به طور مشابه، هر دو در حفاظت از سیستم ها کمک می کنند.

در همین رابطه بخوانید: همه چیز درباره تابلو برق مرکز کنترل موتور

تفاوت RCD با RCBO

RCD ها می توانند در برابر شوک های الکتریکی، جریان های باقیمانده و خطاهای ارت از سیستم محافظت کنند. از طرف دیگر، RCBO ها می توانند آنچه RCD ها قادر به انجامش هستند را انجام داده و همچنین از مدار در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار محافظت کنند. RCBO اساساً ترکیبی از MCB و RCCB هستند. به این ترتیب، می تواند از اضافه بار و اتصال کوتاه در یک تابلو برق و دیگر وسایل الکتریکی محافظت کند.

کلید RCD

کلید RCD مدارشکن

تفاوت بین RCD و MCB

1- MCB در برابر خطای ارت از سیستم محافظت نمی کند. از سوی دیگر، RCD و RCCB مدار الکتریکی را در برابر خطای ارت ایمن می کنند.

2- کلید مینیاتوری به طور کامل از انسان در برابر شوک الکتریکی محافظت نمی کند. با این حال، RCD از انسان در برابر شوک محافظت می کند.

3- MCB دارای گزینه های تک، دو، سه و چهار قطبی است. اما RCD فاقد گزینه های تک قطبی است و دارای گزینه های دو، سه و چهار قطبی است.

4- کلیدهای مینیاتوری بیشتر در خانه ها و صنایع کوچک استفاده می شوند، در حالی که RCD بیشتر در خانه ها استفاده می شود.

نتیجه گیری از مقاله مدار شکن

قطع کننده های مدار یا مدارشکن ها نقش مهمی در محافظت از سیستم های برقی و انسان در برابر حوادث الکتریکی دارند. در این مقاله به انواع circuit breaker ها پرداخته و مزایا و معایب هر یک را برشمردیم. دانستن مزایا و معایب هر کدام از این وسایل الکتریکی، می تواند به انتخاب گزینه مناسب برای اهداف شما کمک شایانی نماید.

تولید تابلو برق صنعتی با بهترین تجهیزات

ساخت تابلو برق یک امر تخصصی و فنی است که می بایست طبق استانداردهای روز دنیا و با استفاده از تجهیزات الکترومکانیکی ایمن و باکیفیت انجام شود. در این راستا، شرکت سازنده تابلو برق آداک به پشتوانه تجربه چندین ساله در زمینه طراحی و ساخت انواع تابلو برق صنعتی در خدمت شماست. آداک به عنوان مجری صدها پروژه ملی و بین المللی، دستگاه موردنیاز شما را با جدیدترین متد و ایمن ترین تجهیزات طراحی و تولید می نماید. به منظور استعلام قیمت ساخت دستگاه مورد نظر خود، با کارشناسان ما تماس بگیرید:

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 021444912255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

تولید کننده تابلو برق

ساخت تابلو برق صنعتی آداک

4.2/5 - (10 امتیاز)

Comments:

  • سعید غلامی

    واقعا کاملترین مقاله درباره مدارشکن بود از دست اندرکاران این محتوا کمال تشکر را دارم

  • reza

    ممنون از نظر شما

Post a comment

روش های تماس با آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000