رله حفاظت

رله حفاظت و کاربردهای آن در تابلو برق صنعتی

رله حفاظت 

همه ما خواهان یک سیستم الکتریکی هستیم که بدون مشکل کار کند، خواه این دستگاه در خانه باشد و یا در محل کار یا هر جای دیگر. یک مشکل و خطای الکتریکی می‌تواند اجزای سیستمی مانند تابلو برق را تحت تأثیر قرار دهد و مشکلات دیگری نیز ایجاد کند. رله حفاظت به منظور تشخیص هرگونه عیب و نقص در سیستم و جلوگیری از بروز آسیب های ناشی از آن در مدار قرار می‌گیرد. در این مقاله در وبلاگ آداک با ما همراه باشید تا درباره این وسیله الکتریکی ضروری،  اطلاعات مفید و بروز کسب نمایید.

رله حفاظت چیست؟

رله های حفاظتی بیش از 150 سال پیش ابداع شده اند. به وسیله این تجهیزات، یک تابلو برق صنعتی قادر است هرگونه نقص در سیستم الکتریکی را تشخیص دهد. رله حفاظتی می‌تواند قطع کننده مدار (مدار شکن) را طوری هدایت کند که هر بخش معیوب در سیستم کاملاً ایزوله شود. در واقع برای ردیابی شرایط غیرعادی در مدار، می‌توان یک رله محافظ در سیستم نصب نمود.

نحوه کار رله حفاظت در تابلو برق

رله محافظت می‌تواند پیکربندی الکتریکی سیستم را اندازه گیری کرده و تشخیص دهد که آیا سیستم دارای شرایط معیوب است یا خیر. برخی از متغیرهای یک سیستم الکتریکی ممکن است شامل فرکانس ، ولتاژ ، جریان ، مقاومت و راویه فاز باشند. هنگامی که مقدار یک متغیر عوض شود، یک سیگنال خطا به رله حفاظت ارسال می شود. هنگامی که رله حفاظت خطایی را تشخیص می‌دهد ، به طور خودکار عمل نموده و مسیر circuit breaker را می بندد. به این ترتیب مدار معیوب از سیستم جدا شده و مدارشکن باز می شود.

کاربرد رله محافظتی

رله های حفاظتی قادرند یک تابلو برق صنعتی یا هر سیستم الکتریکی را در برابر مشکلات و انواع خطاها محافظت کنند. این سیستم می تواند مشکلات و نواقص خطوط الکتریکی را شناسایی و مکان یابی کند و همچنین می تواند به طور خودکار اقدامات حفاظتی و برنامه های مدار کنترل را آغاز نماید. رله حفاظت ممکن است از چندین رله مختلف ترکیب شده باشد. این وسیله ممکن است انواع مختلفی از محرک ها را نیز داشته باشد. این تجهیزات قادر به کنترل جنبه های مختلف سیستم هستند. رله در یک سیستم ممکن است به ورودی های مشخصی پاسخ دهد و ترکیبی از آن ها قادر به کنترل طیف وسیعی از نوسانات در مدار می باشد.

انواع رله های حفاظتی

انواع مختلفی از رله های حفاظتی وجود دارد. مهم‌ترین و رایج ترین انواع رله ها عبارتند از:

رله اضافه جریان

رله های اضافه جریان Overcurrent Relays ممکن است به وسیله جریان تغذیه شوند. این وسیله دارای یک مقدار آستانه Pick-up است و ممکن است زمانی شروع به کار کند که اندازه و مقدار فعلی از این مقدار فراتر رود. دو نوع رله حفاظت که معمولاً در بازار موجود است ممکن است شامل رله های زمانی و انواع رله های فوری باشد. اغلب یک سیستم رله ممکن است حاوی هر دو نوع ار این مدل ها باشد. یکی از اشکالات رله جریان بیش از حد می تواند این باشد که ممکن است نوسانات و خطاهای فعلی را در مناطق مجاور خود ایجاد کند.

رله جهت دار رله اضافه جریان

Directional overcurrent protection

رله الکترومکانیکی 

رله های الکترومغناطیسی اولین رله هایی هستند که به عنوان محافظ در تابلو برق صنعتی ابداع شده اند. امروزه نیز در بسیاری از نقاط جهان مورد استفاده قرار می گیرند. رله حفاظتی الکترومکانیکی به طور معمول می تواند حداکثر دو پارامتر یا عملکرد حفاظتی را مدیریت کند. انواع پیچیده تری از رله های الکترومکانیکی (که ممکن است بر اساس تغییرات نیروهای الکترومغناطیسی عمل کنند) نیز ممکن است در دسترس باشد.

یک مقاله جذاب دیگر در همین زمینه بخوانید: مراحل ساخت تابلو برق صنعتی 

رله جهت دار یا دایرکشنال (Directional relays)

رله دایرکشنال یا جهت دار را می توان با جریان فعلی در جهت مخالف فعال شود. این قطعه ممکن است اختلافی بین جریان اصلی و جریان تغدیه شده تشخیص دهد. زاویه فاز این اختلاف نیز به عنوان کمیت قطبی polarizing quantity شناخته می شود. رله جهت دار را می توان با برخی از انواع دیگر Relay استفاده کرد تا قابلیت انتخاب selectivity و ظرفیت سیستم حفاظت بهبود یابد.

رله دیفرانسیل (Differential Relays)

رله حفاظتی افتراقی (رله دیفرانسیل) می تواند با مقایسه اختلاف بین بزرگی و مقدار جریان های ورودی و خروجی عمل کند. اگر این اختلاف بیشتر از مقدار آستانه باشد، سیستم جدا شده و مدارشکن یا سیرکویت بریکر فعال شود.

رله دیفرانسیل

Differential Relay

رله های فاصله یاب (Distance Relays)

رله فاصله یاب ممکن است با محاسبه تفاوت بین امپدانس سیستم و تفاوت فعلی بین محل خطا و محل نصب کار کند. این وسیله ممکن است به تغییرات نسبت ولتاژها و جریان ها پاسخ دهد. رله فاصله یاب اغلب برای محافظت از خطوط انتقال استفاده می شود.

رله فاصله یاب

Distance Protection Relay

رله پیلوت (Pilot Relays)

از رله حفاظت پیلوت می توان برای تعیین اینکه آیا خطا داخل یا خارج از خط محافظت شده رخ داده است استفاده کرد. رله پیلوت به عنوان کانال ارتباطی سیستم می تواند اطلاعات را بین ایستگاه ها منتقل کند. اقدام بعدی دستگاه ممکن است بسته به محل بروز مشکل متفاوت باشد. هنگامی که خطا در خارج از خط حفاظت شده (protected line) قرار گیرد، مدار شکن مسدود یا محدود می شود. هنگامی که خطا در داخل خط محافظت شده (خطای اینترنال) باشد، مدار شکن قطع می شود.

ساخت تابلو برق با تجهیزات حفاظتی روز دنیا

آداک بهین نیرو، به پشتوانه چندین سال تجربه در زمینه طراحی و تولید انواع تابلو برق فشار ضعیف و فشار متوسط آماده ارائه مشاوره رایگان به شما مشتریان عزیز می باشد. ما انواع تابلو های برق حفاظت و کنترل را به کمک تجهیزات اورجینال و به روز طراحی و تولید می کنیم. برای ارتباط با کارشناسان آداک و خرید تابلو برق مورد نظر خود، با شماره های زیر تماس حاصل نموده و یا کد زیر را اسکن کنید.

سفارش ساخت تابلو برق

سفارش ساخت تابلو برق در آداک

سایر مقالات مرتبط آداک با این مقاله:

چک لیست بازرسی تابلو برق 

5/5 - (4 امتیاز)

Post a comment

روش های تماس با آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000