کنتاکتور و قطع کننده مدار

تفاوت های بین کنتاکتور و کلید برق

تفاوت کنتاکتور و قطع کننده مدار (کلید قطع)

در یک تابلو برق صنعتی از انواع تجهیزات و قطعات الکتریکی و مکانیکی استفاده می شود. از جمله مهم ترین و پرکاربرد ترین این تجهیزات می توان به قطع کننده های مدار و کنتاکتور ها اشاره نمود. اگر تمایل به داشتن اطلاعاتی مفید در خصوص کنتاکتور (Contactor) و قطع کننده مدار (Circuit Breaker) یا مدار شکن را دارید این مقاله مخصوص شماست. برای شروع خوب است بدانید که کنتاکتور یک کلید الکتریکی است که وظیفه اصلی آن کنترل جریان الکتریکی و قطع و وصل مدار است. در عوض، قطع کننده مدار (کلید قطع) یک وسیله محافظتی است که بار مدار را در زمان بروز خطای سیستمی از منبع تغذیه جدا و قطع می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر، این مقاله را تا انتها دنبال کنید و سپس نظر خود را درباره محتویات آن در پایین صفحه با ما در میان بگذارید.

تفاوت کنتاکتور و مدار شکن

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور از نظر ساختار و عملکرد، ساده تر از قطع کننده مدار است. این وسیله دارای چندین کنتاکت (سطح تماس) است. بسیاری از آنها متحرک هستند و برخی دیگر نیز ثابت اند. این برای اطمینان از صحت عملکرد و سرویس دهی مناسب قطعه، هنگام جذب الکترومغناطیسی است. یک کنتاکتور دارای یک سیم پیچ الکترومغناطیسی است که در جریان و ولتاژ پایین کار می کند. بنابراین هنگامی که کنترل روی سیم پیچ اعمال می شود، بخش متحرک بخش تماسی ثابت را لمس کرده و بار را با منبع تغذیه وصل می کنند.

قطع کننده مدار چیست؟

انواع مختلف قطع کننده مدار در یک تابلو برق وجود دارد که از نظر ساختار باهم متفاوت هستند. با این حال، موضوع کلی و مشترک یک قطع کننده مدار این است که همگی از چندین اتصال متحرک و ثابت مشابه یک کنتاکتور الکتریکی تشکیل شده اند. اما کنتاکتورها معمولاً از طریق فشار پنوماتیک و مکانیکی یا اتصال الکترومغناطیسی با یکدیگر تماس فیزیکی دارند. قطع کننده مدار دارای مدارهای ولتاژ و جریان است که در یک کنتاکتور وجود ندارد. این تفاوت به این دلیل است که یک قطع کننده مدار به طور خودکار کار می کند و وقتی خطایی ظاهر می شود ، این قابلیت را دارد که به صورت اتوماتیک عمل نماید.

اصول کار قطع کننده مدار

اصل کار قطع کننده مدار از مکانیزم دو سطح تماس فلزی ثابت و متحرک ساخته شده است. علاوه بر این، کنتاکتور دارای یک سیم پیچ نیز است. در حالت عادی، در مورد مدارهای بسته، کنتاکت ها یکدیگر را لمس کرده و اجازه عبور جریان را می دهند. قطعات متحرک با کمک فشار مکانیکی یا از طریق هوای فشرده کنار هم قرار می گیرند. هنگامی که اضافه بار اتفاق می افتد، سیم پیچ با انرژی بالقوه شارژ می شود و یک پیستون در سیستم تماس های متحرک استفاده می شود. این کار انرژی ذخیره شده را مجدداً ارزیابی می کند و سبب قطع اتصال سطوح تماسی از یگدیگر می شود. پس از جداسازی، مدارهای داخل مدار شکن سبب قطع جریان الکتریکی و محافظت از سیستم می شود.

قطع کننده مدار و جریان آرک

توجه به یک نکته یعنی درک نحوه ایجاد قوس در بکارگیری مدارشکن بسیار ضروری است. لحظه ای که جریان از یک گپ مداری (شکاف) عبور می کند، می گویند که تخلیه های پلاسما یا آرک (قوس الکتریکی) رخ داده است. این اتفاق حتی می‌تواند در سیم کشی برق خانگی نیز اتفاق بیفتد. اما همچنین در حین عملکرد قطع کننده مدار نیز می تواند رخ دهد. این می تواند به سیستم آسیب برساند و در صورت عدم مدیریت قوس باعث آتش سوزی شود. بنابراین مکانیسم قطع کننده مدار کنترل و جلوگیری از آسیب ها تا حد ممکن است.

یک مقاله مفید دیگر در همین رابطه در وبلاگ آداک: تابلو توزیع برق و ویژگی های آن

اصول کار کنتاکتورها

اصل کار کنتاکتور از طریق یک میدان الکترومغناطیسی اتفاق می افتد که جریان را در جایی که سیم پیچ متصل می شود ایجاد می کند. سپس سطح تماس متحرک به جلو رانده می شود، بعد از آن، نیروی الکترومغناطیسی ایجاد می شود که سبب اتصال سطح تماس های ثابت و متحرک در کنار هم می شود.

دیاگرام کنتاکتور

برای خاموش شدن این انرژی، سیم پیچ کنتاکتور به سیم پیچ الکترومغناطیسی و موقعیت قبلی باز می گردد و در اینصورت هیچ جریانی در مدار وجود ندارد. این مکانیزم همچنین شامل بخش های داخلی است که عملکرد سریع را تضمین می کند تا کنتاکتورها بتوانند به سرعت بسته و باز شوند. وقتی منبع تغذیه در حالت روشن قرار دارد، جریان برق از سیم پیچ کنتاکتور عبور می کند و مرکز متحرک را جذب می کند. کنتاکتور متصل به مرکز متحرک بسته می شود و موتور بلافاصله روشن می شود. هنگامی که کلید خاموش است، میدان الکترومغناطیسی به موقعیت قبلی باز می گردد و منبع تغذیه فوراً قطع می شود.

تفاوت های عملیاتی بین مدار شکن و کنتاکتور

تفاوتهای عملکردی بین این دو وسیله الکتریکی وجود دارد. تفاوت بین کنتاکتور و قطع کننده مدار موضوعی محبوب در بین مهندسان و دانشجویان است. بیایید تفاوتهای این دو را بررسی کنیم.

در همین رابطه این مقاله مفید را از دست ندهید: رله هوشمند چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربرد کنتاکتور برق

وظیفه اصلی کنتاکتور اتصال بار با جریان جاری است و این باید از ولتاژ بالا باشد. کنتاکتور همچنین دارای مزایایی است، زیرا برای قطع و وصل سریع ساخته شده است. بیشتر از کنتاکتور به منظور کنترل یا انتقال به ولتاژ بالا و پایین استفاده می کنند.

کاربرد قطع کننده مدار

از طرف دیگر، عملکرد قطع کننده مدار به صورت خودکار انجام می شود. زیرا در صورت بروز اتصال کوتاه یا اضافه بار، این وسیله به سرعت جریان فعلی را قطع می کند. متخصصان می توانند به صورت دستی با قطع کننده مدار نیز کار کنند و آن را برای تامین برق به سطوح تماس وصل می کنند. بنابراین، در مرحله عادی ، این سیستم به عنوان یک سوئیچ (کلید) کار می کند.

سایر تفاوت های مهم بین کنتاکتور و قطع کننده مدار:

1-یک کنتاکتور الکترونیکی یک کلید ساده است. در حالی که قطع کننده مدار یک سیستم محافظت است. وظیفه اصلی یک کنتاکتور کنترل قدرت است. اما یک قطع کننده فقط کار مدار محافظ را انجام می دهد.

2-کنتاکتور در شرایط عادی کار می کند. اما قطع کننده مدار فقط در صورت بروز خطا کار می کند.

3-برای یک کنتاکتور ولتاژ متوسط ​​مورد نیاز است. از سوی دیگر، قطع کننده مدار برای کاربرکد صحیح نیاز به ولتاژ بالا دارد.

4-استفاده از کنتاکتور به معنای جرقه های بیشتر است. در مورد دیگر، از این اتفاق ها نمی افتد.

5-یک کنتاکتور برای اتوماسیون ساخته نشده است. اما دیگری می تواند هر زمان که خطایی در سیستم ظاهر می شود به طور خودکار شروع و متوقف شود.

6-در کنتاکتورها، سیستم الکترومغناطیسی برای ایجاد ارتباط بین سطوح تماس متحرک و ثابت کار می کند. اما در مورد قطع کننده های مکانیکی و الکترومغناطیسی، برای ایجاد ارتباط بین مخاطبین متحرک و ثابت، وجود فشار ضروی است.

7-کنتاکتور هیچ مکانیزیمی برای دفع کردن قوس الکتریکی ARC ندارد. اما قطع کننده های جریان و ولتاژ بالا دارای امکاناتی بدین منظور هستند.

8-هیچ سیستم حسگر ولتاژ الکتریکی در یک کنتاکتور وجود ندارد. در حالی که قطع کننده مدار دارای قطعات سنجش جریان و ولتاژ است.

سفارش ساخت تابلو برق با بهترین قطعات و لوازم الکتریکی

بسته به نوع تجهیزات داخلی مورد استفاده، شامل نوع و مارک کنتاکتور، مدارشکن، ترانس ها، کلیدها، ضخامت ورق، تعداد سلول ها، ابعاد بدنه، ثابت یا متحرک بودن و عوامل متعدد دیگر، قیمت ساخت تابلو برق متفاوت خواهد بود. بنابراین یک راه بسیار ساده و مطمئن برای استعلام قیمت و دریافت خدمات مشاوره در خصوص خرید تابلو برق ، برقراری ارتباط با کارشناسان شرکت آداک بهین نیرو می باشد. بدین منظور شما عزیزان می توانید به آسانی با اسکن کد زیر یا تماس با شماره تلفن های ما، در کمترین زمان ممکن از خدمات متخصصین ما در این زمینه بهره مند شوید:

دفتر مرکزی آداک: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144498064

ایمیل: sales@adakbn-co.com

سفارش ساخت تابلو برق

4.7/5 - (7 امتیاز)

Post a comment

روش های تماس با آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000