ایزولاتور برق یا کلید جداسازی برق

ایزولاتور برق چیست؟

کلید برق (مدارشکن) همیشه مدار را قطع می کند اما کنتاکت های باز قطع کننده به صورت فیزیکی از بیرون آن قابل مشاهده نیستند. به همین دلیل توصیه می شود فقط با خاموش کردن کلید به هیچ مدار الکتریکی دست نزنید. بنابراین برای ایمنی بهتر باید ترتیبی وجود داشته باشد تا بتوان قبل از دست زدن به بخش مدار، وضعیت باز بودن آن را مشاهده کرد. ایزولاتور یک کلید مکانیکی است که در صورت نیاز بخشی از مدار را از سیستم جدا می کند. جداکننده های الکتریکی برای انجام کارهای تعمیر و نگهداری ایمن، بخشی از سیستم را از بقیه جدا می کنند. بنابراین تعریف ایزولاتور را می توان بازنویسی کرد. زیرا جداساز یک کلید مکانیکی دستی است که بخشی از توان الکتریکی را جدا می کند. ایزولاتورها برای باز کردن مدار بدون بار استفاده می شوند. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما در این مقاله از وبسایت آداک، شرکت سازنده تابلو برق صنعتی تا پایان همراه باشید.

هدف استفاده از ایزولاتور چیست؟ 

هدف اصلی ایزولاتور جداسازی یک قسمت از مدار از قسمت دیگر است و قرار نیست در حالی که جریان در خط جریان دارد باز شود. به طور کلی در دو سر قطع کننده از ایزولاتورها استفاده می شود تا تعمیر و یا تعویض مدارشکن بدون هیچ خطری انجام شود.

انواع ایزولاتور

بسته به نیاز سیستم، انواع مختلفی از ایزولاتورها وجود دارند:

  • جدا کننده دو شکست
  • جدا کننده تک شکست
  • جداساز نوع پانتوگراف

بسته به موقعیت در سیستم قدرت، جداکننده ها را می توان به عناوین زیر دسته بندی کرد:

ایزولاتور سمت باس:

ایزولاتور مستقیماً به باس اصلی متصل است

جداساز سمت خط:

جداساز در سمت خط هر فیدر قرار دارد

ایزولاتور سمت باس انتقال

ایزولاتور مستقیماً به باس انتقال متصل است.

ویژگی های ایزولاتورهای دو شکست

بیایید ویژگی‌های ساختاری ایزولاتورهای دو شکستگی را مورد بحث قرار دهیم. همان طور که در شکل نشان داده شده است، اینها دارای سه دسته عایق پست هستند. عایق پست مرکزی دارای تماس لوله ای یا مسطح نر است که می تواند با چرخش عایق پست مرکزی به صورت افقی بچرخد. این کنتاکت نوع میله ای کنتاکت متحرک نیز نامیده می شود.

ایزولاتور چیست

کنتاکت های نوع مادگی در بالای عایق های پست دیگر که در دو طرف مقره پست مرکزی نصب می شوند، ثابت می شوند. کنتاکت های ماده عموماً به شکل کنتاکت های فیگور فنری هستند. حرکت چرخشی تماس نر باعث می شود که خود به کنتاکت های ماده وارد شود و جداکننده ها بسته شوند. چرخش تماس نر در جهت مخالف آن را از کنتاکت های ماده و جداکننده باز می کند.

چرخش مقره پست مرکزی توسط مکانیزم اهرمی محرک در پایه مقره پست انجام می شود و از طریق مکانیکی به دسته کار (در صورت کار با دست) یا موتور (در صورت کارکرد موتوری) جداکننده متصل می شود. 

ویژگی های ایزولاتورهای تک شکست

بازوی تماسی به دو قسمت تقسیم می شود که یکی حامل کانتکت نری و دیگری حامل کانتکت مادگی است. بازوی تماسی به دلیل چرخش عایق پستی که بازوهای تماسی روی آن نصب شده اند حرکت می کند. چرخش دو پشته عایق پست در مقابل یکدیگر باعث بسته شدن ایزولاتور با بستن بازوی تماس می شود. این فرم موتوری این نوع جداکننده ها عموماً مورد استفاده قرار می گیرد، اما مکانیزم دستی اضطراری نیز ارائه شده است.

سوئیچ های ارتینگ

سوئیچ های ارت بر روی پایه ایزولاتور سمت خط نصب می شوند. کلیدهای ارت معمولاً کلیدهای شکسته عمودی هستند. بازوهای ارتینگ (بازوی تماس سوئیچ ارت) معمولاً در حالت خاموش به صورت افقی در هنگام روشن کردن عملیات تراز می شوند، این بازوهای ارتینگ می چرخند و به حالت عمودی حرکت می کنند و با کنتاکت های مادگی ارت نصب شده در بالای پشته مقره پست جداکننده تماس پیدا می کنند. در سمت خروجی آن بازوهای ارتینگ به قدری با کنتاکت های متحرک جداکننده اصلی در هم قفل شده اند که فقط زمانی که کنتاکت های اصلی جداکننده در حالت باز باشند می توان آن را بست. به طور مشابه، کنتاکت های جداکننده اصلی تنها زمانی می توانند بسته شوند که بازوهای ارتینگ در موقعیت باز باشند.

روش استفاده از ایزولاتور برق

از آنجایی که هیچ تکنیک خاموش کردن قوس الکتریکی در ایزولاتور ارائه نشده است، باید زمانی که جریان احتمالی از مدار عبور نمی کند، عمل کرد. هیچ مدار برقی نباید با عملکرد ایزولاتور بسته یا باز شود. یک مدار بسته زنده کامل نباید با عملکرد ایزولاتور باز شود و همچنین یک مدار زنده نباید با عملکرد ایزولاتور بسته و تکمیل شود تا از ایجاد قوس زیاد در بین کنتاکت های ایزولاتور جلوگیری شود. به همین دلیل است که جداکننده ها باید بعد از باز شدن مدارشکن باز باشند و این جداکننده ها باید قبل از بسته شدن مدار شکن بسته شوند.

روش انتخاب بهترین جداساز

جداساز را می توان با دست به صورت محلی و همچنین با مکانیزم موتوری از یک موقعیت از راه دور کار کرد. ترتیب عملیات موتوری در مقایسه با عملیات دستی هزینه بیشتری دارد. از این رو باید قبل از انتخاب یک جداساز برای سیستم تصمیم گیری شود که آیا دستی یا موتوری از نظر اقتصادی بهینه برای سیستم است. برای ولتاژهای تا 145 کیلو ولت از جدا کننده های دستی استفاده می شود در حالی که برای سیستم های ولتاژ بالاتر مانند 245 کیلو ولت یا 420 کیلو ولت و بالاتر از جدا کننده های موتوری استفاده می شود.

ساخت و تولید انواع تابلو برق با فناوری روز دنیا 

آیا می دانید آداک در راستای ارائه جدیدترین فناوری ها در صنعت تابلو برق، طیف وسیعی از محصولات را طراحی و تولید می کند؟ برای آشنایی بیشتر با راهکارهای حرفه ای آداک در این زمینه و دریافت مشاوره جهت طراحی و ساخت تابلو برق فشار ضعیف و تابلو برق فشار متوسط برای پروژه صنعتی یا مسکونی خود، هم اکنون با کارشناسان ما تماس بگیرید.

تابلو برق آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000

4.9/5 - (17 امتیاز)

روش های تماس با آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000