تابلو برق AIS عایق هوا

با تابلو برق عایق هوا AIS آشنا شوید!

تابلو برق AIS

تابلو برق AIS خلاصه شده عبارت Air Insulated Switchgear است که به معنای عایق بندی شده با هوا می باشد. عایق هوا در محیط اطراف باسبارها در تابلو برق فشار متوسط با محدوده ولتاژ 11 الی 36 کیلوولت مورد استفاده قرار می گیرد. کل تجهیزات اصلی مدار تابلو برق عایق هوا در یک محیط گازی قرار می گیرد. ساختار این نوع تابلو متشکل از چندین واحد مجزا (Unit) است که در کنار هم قرار می گیرند.

تابلو برق AIS در کجا استفاده می شود؟

تابلو برق AIS بیشتر در نیروگاه ها، پتروشیمی ها، میادین نفت و گاز، پروژه های قطارهای شهری، صنایع تولیدی و زیرساختی استفاده می شود. معمولاً تابلو برق عایق هوا را داخل یک پست کمپکت در کنار سایر تجهیزات متداول توزیع و کنترل قدرت قرار می دهند.

یک مقاله مفید و کاربردی در آداک: تابلو برق lv چیست؟

ویژگی های تابلو برق AIS چیست؟

از جمله ویژگی های اصلی تابلو عایق هوا می توان به ابعاد کوچکتر آن نسبت به تابلو فشار متوسط معمولی اشاره کرد. سایر ویژگی های این سیستم عبارتند از:

  • هزینه ساخت آن مقرون به صرفه است.
  • زمان ساخت و آماده سازی آن کمتر است.
  • ضریب ایمنی و امنیت در آن بسیار بالاست.
  • روش استفاده از این دستگاه بسیار ساده است.
  • تابلو برق AIS به نسبت دارای دوام طولانی است.
  • ابعاد و اندازه آن کوچک و حجم کمی را اشغال می کند.
  • قابلیت انطباق پذیری بالا در شرایط سخت آب و هوایی دارد.
  • امکان افزایش و کاهش سلول ها و انعطاف پذیری بالا وجود دارد.
  • همچنین بدنه تابلو برق AIS از نوع Metal –Enclosed  است.
  • تجهیزات شرکت های معتبری همچون زیمنس و ABB در آن استفاده می‌شود.

انواع تابلو برق عایق هوا

اگر ما از منظر شکل ظاهری تابلو AIS بررسی کنیم، با دو نوع مختلف مواجه می شویم:

  • نوع ثابت (fixed)
  • نوع نصب شده در مرکز (center mounted)

همچنین عمده روش های سیم کشی این سیستم عبارتند از:

  • کابینت bridge type
  • تابلو برق تک باسباره (single busbar)
  • تابلو برق دو باسباره (double busbar)
  • تابلو single busbar section
  • تابلو دو باسباره با کلید بای پس

اجزای مختلف تابلو برق AIS

این سیستم از بخش ها، تجهیزات و قطعات مختلفی تشکیل شده است. از جمله این بخش ها می توان به موارد ذیل نام برد:

برقگیر یا محافظ: برای انتقال ولتاژ اضافی به زمین و جلوگیری از بروز آسیب و خسارت به تابلو برق و کاربر

کلیدهای قطع هوا: برای جداسازی مدار یا تجهیزات درون تابلو برق به منظور کاهش ریسک برق گرفتی

قطع کننده های جریان: تجهیزات الکتریکی اتوماتیک که در زمان بروز جریان overload با قطع آن، سبب محافظت از سیستم می شوند.

ترانسفورماتور: یکی از اساسی ترین تجهیزات به کار رفته در تابلو برق AIS که وظیفه آن تبدیل ولتاژ بسیار بالا، به ولتاژ پایین است.

تنظیم کننده ولتاژ: به منظور تنظیم و بهینه سازی سطح ولتاژ در طراحی تابلو برق به کار می رود.

باسبار با ولتاژ بالا: جریان عبوری از ترانسفورماتور به سمت باسبار ولتاژ بالا هدایت می شود.

برقگیر در تابلو برق

تفاوت بین تابلو برق AIS و تابلو برق GIS

تفاوت های گسترده ای بین تابلو عایق هوا با تابلو برق GIS یا عایق گاز وجود دارد. ما در اینجا به 5 تفاوت مهم تر مابین این دو سیستم می پردازیم.

در همین رابطه بخوانید: صفر تا صد تابلو برق صنعتی از ایده تا ساخت

تفاوت در ساختار

در حالی که در تابلو برق GIS از هوا به عنوان عایق سیستم استفاده می شود، در تابلو GIS، از گاز SF6 یا هگزا فلوراید برای عایق بندی بهره می برند. از آنچاییکه که SF6 پنج مرتبه از موثر تر از هوا است، رفتار و عملکرد بهتری را برای تابلو GIS به ارمغان می آورد. تفاوت دیگر در بهره بردن از نوع قطع کننده ها در تابلو برق است. در مورد تابلو عایق هوا، استفاده از قطع کننده های سه منظوره رایج است. اما در تابلو برق عایق گاز از قطع کننده های ثابت بهره می برند. این تجهیزات به صورت مهر و موم شده به سیستم ملحق شده است. در نتیجه در تابلو برق GIS اگر این قطعه خراب شود امکان جایگزینی ندارد. اما در تابلو AIS می توان به سادگی آن را با یک قطعه جدید تعویض نمود.  

در همین رابطه این مقاله جذاب را از دست ندهید: تابلو برق فشار ضعیف

تفاوت از نظر نحوه نصب

با توجه به حجم کمتر تابلو برق عایق گاز به نسبت عایق هوا AIS (حدود 35 درصد)، فرآیند نصب آن سریعتر و ساده تر انجام می شود. تابلو عایق هوا، نیازمند اتصال گذرگاه و باس بار دارند. عموماً زمان طی شده برای نصب و راه اندازی تابلو برق AIS حدود 30 درصد بیشتر از مدل GIS است.

تفاوت کارایی در AIS , GIS

از آنجایی که که در تابلو عایق گاز، نیازی به وجود دسترسی از پشت به سیستم نیست، کار کردن با آن ساده تر است. همچنین تابلو GIS به ندرت دچار خطای آرک می شود. چرا که همه بخش ها و تجهیزات در آن به خوبی ایزوله شده اند. به علت همین عایق بندی فوق العاده، عملاً نمی توان وجود هیچگونه اتصال پیش بینی نشده و ناخواسته ای را بین بخش ها متصور بود.

خرابی تابلو برق عایق هوا

تفاوت در نگهداری و تعمیرات

نیاز به تعمیر در تابلو برق AIS بیشتر از نوع GIS است. عملاً تابلو عایق گاز را در اکثر موارد کافیست تا به صورت ظاهری مورد بررسی قرار داد و دوره های زمانی طولانی (4 سال یکبار) برای انجام بررسی ها توصیه شده است. تنها موردی که ممکن است در مورد این تابلو برق نیاز به اقدام داشته باشد، روغن کاری قطعات دربازه زمانی پانزده الی بیست ساله است. در عوض تابلو برق AIS را باید به صورت دوسالانه مورد بررسی قرار داد. انواع کارهایی که در فرآیند تعمیر و نگهداری تابلو عایق هوا باید انجام شود عبارتند از:

  • بررسی طوقه
  • انجام عمل تخلیه
  • تمیزکاری
  • روغن کاری
  • انجام وکیوم
  • رفع زنگ زدگی احتمالی

تعمیر و نگهداری تابلو برق

تفاوت در هزینه

برای خرید تابلو برق لازم است که هزینه اولیه را با هزینه های مورد نیاز جهت تعمیر نگهداری ادواری دستگاه جمع کنید. در این صورت می توانید انتخاب هوشمندانه تری داشته باشید. عموماً دستگاه AIS در حدود سی سال عمر مفید دارد. گرچه تابلو عایق هوا تا 40 درصد ارزان تر از عایق گاز است، اما باید مد نظر داشته باشید که هزینه تعمیرات و نگهداری آن بیشتر از مدل GIS خواهد بود.

این مقاله را از دست ندهیدآشنایی با پست کمپکت و مهم ترین نکات در ساخت آن

چه تابلو برقی مناسب پروژه شما است؟

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که آیا باید در پروژه خود از تابلو برق عایق هوا (AIS) یا گاز عایق شده (GIS) استفاده کنید؟ مقایسه این دو می تواند گیج کننده باشد، اما اگر روی پنج ملاحظه اصلی زیر تمرکز کنید، ایده بهتری در مورد اینکه کدام نوع تابلو برق بیشترین ارزش را برای پروژه بعدی شما دارد، به دست خواهید آورد.

1-ساختار کلی تابلو برق

ساخت هر نوع تابلو برق بر طول عمر و نگهداری آن تاثیر می گذارد. GIS از گاز هگزا فلوراید گوگرد برای عایق استفاده می کند، در حالی که AIS از عایق هوا در سیستم های فلزی استفاده می کند. هگزا فلوراید گوگرد پنج برابر سنگین تر از هوا است و رفتار انقراض بسیار خوبی را ارائه می دهد.

2-نصب و راه اندازی

آیا برنامه پروژه شما فشرده است؟ در مورد فضای فیزیکی که برای تابلو برق در اختیار دارید چطور؟ نصب GIS می تواند سریعتر از نصب مشابه AIS فلزی آن باشد. این عمدتا به این دلیل است که سیستم های GIS به طور قابل توجهی کوچکتر و وزن کمتری دارند، علیرغم اینکه وزن گاز بیشتر از هوا است. به شرطی که تکنسین نیازی به کنترل گاز خود نداشته باشد، GIS سریعتر نصب می شود. میانگین زمان نصب تقریباً 30٪ با نصب GIS کاهش می یابد. سیستم های GIS نیز فضای کمتری را نسبت به AIS اشغال می کنند. میزان اشغال فضای فیزیکی یک GIS حدود 35 درصد کمتر از AIS است.

3-عملیات و بهره برداری

ایمنی همیشه باید در اولویت باشد و باید به این فکر کنید که چه کسی تابلو برق شما را راه اندازی می کند. سیستم های GIS به طور قابل توجهی آسان تر به طور منظم کار می کنند، زیرا آنها دسترسی به جلو را به جای عقب ارائه می دهند. آنها همچنین حاوی ابزارهای تست یکپارچه خود هستند. حوادث قوس الکتریکی در GIS نادر است زیرا تمام عناصر داخلی عایق هستند و فقط محفظه کابل قابل دسترسی است. از آنجایی که قطعات کاملاً عایق هستند، هیچ کابل یا اتصالی نمی تواند با عناصر زنده تماس بگیرد.

در همین رابطه بخوانید: خرابی های تابلو برق و روش تعمیر آن

4-نگهداری

همانطور که در بالا توضیح داده شد، GIS به طور قابل توجهی به نگهداری کمتری نیاز دارد. به طور متوسط، بسته به توصیه سازنده خاص برای دستگاه شما، سیستم های GIS فقط باید هر چهار سال یا بیشتر به صورت بصری بازرسی شوند. درایوهای GIS فقط بعد از حدود 20 سال نیاز به روغن کاری مجدد دارند.

تابلو AIS باید هر یک تا دو سال یکبار بازرسی بصری انجام شود. هنگام بازرسی، تمام محفظه ها باید بررسی شوند، برخلاف GIS، که در آن محفظه ها و عناصر جداگانه کاملاً عایق هستند و می توان آنها را نظارت کرد. به طور متوسط، یک قطع کننده AIS هر دو سال یکبار به حدود چهار ساعت تعمیر و نگهداری نیاز دارد.

از نظر تعمیر و نگهداری، AIS به تلاش بسیار بیشتری نیاز دارد، در درجه اول به دلیل دقیق بودن بازرسی ها. بازرسی ها شامل داشتن گشتاور تکنسین، کشش، تمیز کردن، روغن کاری و جاروبرقی واحد است. آنها همچنین باید برای علائم بصری خوردگی مس بررسی شوند، که در GIS به دلیل واحدهای مهر و موم شده رخ نمی دهد. این آب بندی همچنین از قطعات در برابر آسیب های محیطی محافظت می کند.

5-هزینه ها

در مقایسه سطح بالا بین AIS و GIS، باید هزینه های اولیه را در مقابل نگهداری مادام العمر مورد نیاز سنجید. این واحدها معمولاً حداقل 30 سال طول عمر دارند. هزینه های اولیه GIS بین 10 تا 40 درصد بیشتر از AIS است. در نهایت، AIS صرفه جویی در هزینه های اولیه را ارائه می دهد. با این حال، در دراز مدت به ساعات کاری بیشتری نیاز دارد. مهندسی برق پیشرفته GIS به سرمایه گذاری اولیه بیشتری نیاز دارد، اما فناوری مهر و موم شده آن به معنای بهبود ایمنی و هزینه های نصب و نگهداری کمتر است، به این معنی که GIS در طول عمر تجهیزات هزینه کمتری خواهد داشت.

خلاصه مقاله تابلو برق عایق هوا 

تابلو برق AIS به عنوان یک سیستم فشار متوسط در گسترده از ولتاژ 11 تا 36 کیلوولت قابل استفاده است. از مهم ترین ویژگی های آن می توان به ابعاد کمتر نسبت به تابلو فشار متوسط معمولی و کارایی بالاتر و قیمت مناسب آن اشاره نمود. با توجه به مسائل زیست محیطی ناشی از بکارگیری گازهای گلخانه ای، استفاده از تابلو عایق هوا گزینه ای ایده آل به حساب می آید.

اگر قصد سفارش ساخت تابلو برق عایق هوا را دارید، با اسکن کد زیر با کارشناسان آداک، سازنده تابلو برق صنعتی تماس بگیرید تا در اسرع وقت از خدمات استعلام قیمت و مشاوره رایگان ما بهره مند شوید:

سفارش ساخت تابلو برق

 

سایر مقالات مرتبط:

آشنایی با تابلو توزیع برق و کاربردهای آن

 

5/5 - (7 امتیاز)

روش های تماس با آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000