کابل برق صنعتی

انواع کابل برق و کاربردهای آن

در حال حاضر به دلیل پیشرفت تکنولوژی، تقریباً همه چیز با برق کار می کند. بنابراین ما به یک منبع تغذیه بدون وقفه و روان نیاز داریم که از طریق انواع مختلف کابل ها و سیم ها به دست می آید. در بخش برق، سیم‌ها و کابل‌ های برق نقش کلیدی در انتقال و توزیع الکتریسته به صنایع، منازل، ادارات و غیره دارند. به طور کلی، کابل ها و سیم های برق یکسان در نظر گرفته می شوند اما تا حدودی متفاوت هستند. یک سیم با یک هادی الکتریکی طراحی شده است، در حالی که یک کابل الکتریکی با چندین سیم در یک پوشش مشترک ساخته شده است، اما هر دوی آن ها برای حمل جریان الکتریکی استفاده می شوند. در این مقاله در وبسایت شرکت ساخت تابلو برق صنعتی آداک به مروری بر انواع مختلف کابل ها، اصول کار و کاربردهای آن ها خواهیم پرداخت.

کابل برق چیست؟

سیم ضخیم یا مجموعه ای از سیم ها در پوشش پلاستیکی یا لاستیکی که برای انتقال و توزیع برق به منازل، صنایع و غیره استفاده می شود به کابل یا کابل برق معروف است. در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی، کابل های برق با استفاده از کانکتورهایی که به اسمبل کابل معروف هستند به هم متصل می شوند.

انواع کابل برق

برچسب گذاری کابل برق

برچسب گذاری کابل های برق بسیار مهم است زیرا اطلاعاتی در مورد نوع عایق مورد استفاده، تعداد کابل ها و اندازه کابل ها ارائه می دهد. مهم ترین برچسب کابل، پوشش پلاستیکی یا عایق اطراف سیم های رسانا است. برخی از برچسب های رایج نوشته شده روی کابل ها عبارتند از THHN، THWN، THW و XHHN. در هر نوع برچسب، معنی هر حرف در زیر آورده شده است.

  • T – عایق ترموپلاستیک یک ماده مقاوم در برابر آتش است.
  • H – مقاوم در برابر حرارت قادر است تا دمای 167 درجه فارنهایت را تحمل کند.
  • HH – بسیار مقاوم در برابر حرارت می تواند تا دمای 194 درجه فارنهایت را تحمل کند.
  • W – مرطوب، این سیم برای مکان های خشک نیز مناسب است.
  • X- عایق ساخته شده از پلیمر مصنوعی یعنی ضد شعله.
  • N – روکش نایلونی، محافظت در برابر بنزین و روغن.

ساختار کابل برق

ساخت کابل های برق را می توان با استفاده از مواد مسی انجام داد زیرا مس گران نیست. به طور کلی، یک کابل شامل سه جزء ضروری مانند هادی، عایق و غلاف است.

هادی یا رسانا:

مواد رسانا اجازه عبور جریان الکتریسیته را می دهد و هادی های مورد استفاده در کابل، مسی و آلومینیومی هستند.

عایق:

از مواد عایق برای حفظ فاصله هادی ها از یکدیگر استفاده می شود تا از برخورد ناخواسته برای جریان جلوگیری شود، سیم ها از طریق مواد عایق مانند پلیمرهای مصنوعی مختلف محافظت می شوند.

غلاف:

غلاف یک لایه اضافی است که از سیم های کابل در برابر جو و واکنش های شیمیایی محافظت می کند. یک ماده معمولی مانند پلی وینیل کلراید (PVC) برای غلاف استفاده می شود.

اجزای کابل

کارکرد کابل های برق

کار کابل های برق را می توان با ایجاد یک خط با مقاومت کمتر انجام داد تا جریان از آن عبور کند. لایه های موجود در کابل به هسته فلزی اجازه می دهد تا جریان الکتریکی را در محلی که در آن نصب شده است، هدایت کند. میزان جریان موثر در کابل را می توان با عوامل مختلفی مانند مواد عایق، محیط، تکنیک نصب، مقاومت ماده، سطح مقطع هادی تعیین کرد. مواد عایق ممکن است به دلیل گرمای بیش از حد آسیب ببینند که می تواند باعث اتصال کوتاه، آتش سوزی یا شوک الکتریکی شود.

یک مقاله مفید دیگر بخوانید: چک لیست خرید تابلو برق صنعتی

جدول اندازه های کابل برق

اندازه کابل و رتبه فعلی آن به صورت جدول پایین آورده شده است.

سطح مقطع (mm^2) قطر (تخمینی) (mm) جریان تک فاز (Amps) جریان 3 فاز (Amps)
1.5 2.8 17.3 15.3
2.5 3.43 23 21
4 4.3 31 27
6 4.65 42 37
10 5.97 56 51
16 6.94 75 67
25 8.6 101 88
35 10.7 123 108
50 11.7 152 135
70 13.4 193 170

انواع کابل در بازار

انواع مختلفی از کابل ها در بازار موجود است که بر اساس نیاز مورد استفاده قرار می گیرند. همه انواع کابل ها عملکرد یکسانی ندارند، اما به انواع آن ها مانند کابل های برقی، کامپیوتری و الکتریکی های بستگی دارد.

کابل های برق (Power Cable)

وسیله ای که برای انتقال و توزیع نیروی برق استفاده می شود به Power Cable معروف است. این مدل ها عمدتاً برای انتقال فشار قوی در مکان هایی که استفاده از خطوط هوایی عملی نیست استفاده می شود. انواع مختلفی از این مدل در بازار موجود است که عمدتاً شامل موارد زیر است.

کابل غلاف غیر فلزی (Non-Metallic Sheathed Cable)

کابل غلاف غیر فلزی کابل NM یا کابل سیم ساختمان غیرفلزی نیز نامیده می شود. این نوع کابل ها شامل روکش های پلاستیکی انعطاف پذیر شامل 2 تا 4 سیم و همچنین یک سیم برهنه برای اتصال به زمین می باشد. این محصولات در کاربردهای بیرونی یا زیرزمینی استفاده می شوند. رایج ترین نوع کابل کشی مسکونی Non-Metallic Sheathed Cable داخلی NM-B و NM-C است.

کابل فیدر زیرزمینی (Underground Feeder Cable)

کابل های تغذیه کننده زیرزمینی بسیار شبیه کابل های NM هستند، اما به جای اینکه هر سیم به طور جداگانه در ترموپلاستیک محصور شود، سیم ها به یکدیگر متصل شده و در مواد انعطاف پذیر ثابت می شوند. این مدل ها در اندازه های مختلف موجود هستند و در مصارف روشنایی داخل زمینی و بیرونی مورد استفاده قرار می گیرند. این مدل ها به دلیل مقاومت بالا در برابر آب برای مناطق مرطوب مانند پمپ ها، باغ ها، لامپ های هوا ایده آل هستند.

کابل روکش فلزی (Metallic Sheathed Cable)

کابل غلاف فلزی BX، مدل زره دار نیز نامیده می شود. این مدل ها اغلب برای تامین برق برای وسایل بزرگ استفاده می شوند. این کابل ها شامل سه سیم مسی است که یک سیم برای جریان، سیم دوم سیم اتصال زمین و سیم سوم سیم خنثی است. این سیم ها با روکش PVC مشکی و پلی اتیلن متقاطع محافظت می شوند. کابل های BX از جمله روکش سیم فولادی اغلب برای تاسیسات پر فشار و کاربردهای خارجی استفاده می شود.

Metallic Sheathed Cable

کابل چند رسانا (Multi-Conductor Cable)

کابلی که دارای بیش از یک هادی باشد، کابل چند رسانا نامیده می شود. در اروپا، این کابل را می توان بیشتر با استفاده از اصطلاح چند هسته ای توصیف کرد. این کابل ها شامل حداقل دو و حداکثر 100 یا بیش از 100 هادی هستند که به صورت جفت به هم تابیده می شوند. کل ساختار این کابل ها بر اساس عواملی مانند ولتاژ، دما، عملکرد الکتریکی و غیره تغییر می کند. این کابل ها را می توان با محافظ های مختلفی مانند فویل، مارپیچ یا بافته ساخت.

Multi-Conductor Cable

کابل هم محور یا کواکسیال (Coaxial Cable)

گاهی اوقات به کابل کواکسیال هلیاکس نیز گفته می شود که شامل یک لایه عایق است. هادی داخلی این کابل را می توان با یک لایه عایق محافظت کرد و توسط یک سپر رسانای لوله ای محصور شد. این کابل از یک روکش خارجی برای عایق کاری اضافی استفاده می کند. در کابل کواکسیال، اصطلاح کواکسیال به این معنی است، زیرا دو سپر داخل یک محور هندسی مشابه را تقسیم می کنند. این کابل ها سیگنال های تلویزیون را حمل می کنند و تجهیزات ویدئویی را به هم متصل می کنند.

کابل جفت تابیده بدون محافظ

کابل جفت تابیده بدون محافظ (UTP) شامل دو سیم است که به صورت یک سیم پیچ خورده است، بنابراین از این کابل برای انتقال سیگنال و برنامه های کاربردی، تلفن، شبکه های داده و دوربین های امنیتی استفاده می شود. در مقایسه با فیبر نوری یا کابل های کواکسیال، کابل های UTP معقول تر هستند. از این کابل ها برای مصارف بیرونی نیز استفاده می شود. کابل‌های UTP شامل هسته‌های مسی جامد و سیم‌های مسی انتخاب‌های محبوبی هستند زیرا برای استفاده روی دیوارها انعطاف‌پذیر هستند.

کابل مستقیم مدفون

کابل های مدفون مستقیم یا DBC ها به ویژه کابل های فیبر نوری یا کواکسیال همراه طراحی شده اند. این کابل ها قبل از قرار گرفتن در زیر زمین نیازی به روکش، لوله کشی یا عایق اضافی ندارند. این کابل ها شامل فلزات سنگین با لایه های روکش فلزی نواری مختلف، ژل، برای ضربه گیر، نوار تقویت شده با نخ پیچیده شده توسط پوشش های لاستیکی ضد آب و سنگین است. این مدل ها به دلیل رطوبت، تغییر از تحمل بالا به دما و سایر عوامل زیست محیطی برای نیازهای انتقال یا ارتباط بسیار محبوب هستند.

سایر انواع کابل برق 

علاوه بر مدل های مطرح شده در بالا، انواع دیگری از این محصولات طبق جدول زیر وجود دارند.

UTP DBC Twin-Lead Twinaxial
Paired Belted Cables Screened Cables Pressurized Type Cables
Computer Cables HDMI DVI Ethernet
USB Cables Audio Cable PS/2 VGA

کابل UTP

این مدل ها کابل های دو سیم صاف هستند که برای انتقال بین آنتن و گیرنده مانند تلویزیون و رادیو استفاده می شود.

کابل دو محوره

جایگزین کابل کواکسیال کابل محوری دوقلو است که به جای یک هادی شامل دو هادی است. این کابل ها عمدتا برای سیگنال های با برد بسیار کوتاه با سرعت بالا استفاده می شوند.

کابل جفت شده

کابل جفت شامل دو هادی است که به صورت جداگانه عایق بندی شده اند. این کابل ها در برنامه های AC یا DC فرکانس پایین استفاده می شوند.

کابل های نوع تحت فشار

این کابل ها از گاز یا روغن برای حفظ فشار کابل بالای جو استفاده می کنند. این کابل ها در دو نوع فشار گازی و روغنی موجود می باشند. کابل های فشار گاز تا 275 کیلو ولت قابل استفاده هستند در حالی که کابل های پر شده با روغن تا 500 کیلو ولت قابل استفاده هستند. کابل های روغنی در سه نوع دایره ای مستقل، نوع تخت و لوله ای موجود می باشد.

کابل HDMI

در کابل های HDMI، HDMI مخفف “High Definition Multimedia Interface” است. این یکی از انواع کابل های کامپیوتری است که برای انتقال سیگنال هایی مانند صدا و تصویر از طریق تصاویر استفاده می شود. از این کابل می توان برای اتصال دستگاه های الکترونیکی مختلف مانند HDTV، تلویزیون، پروژکتور، جعبه کابل، پخش کننده DVD، پخش کننده رسانه و غیره استفاده کرد.

کابل DVI

کابل DVI (رابط بصری دیجیتال) یک رابط نمایش ویدیویی است که برای اتصال کارت گرافیک و نمایشگر LCD استفاده می شود. با استفاده از این کابل می توان تصاویری باکیفیت و بدون دردسر تماشا کرد. این کابل ها داده های ویدئویی را با وضوح بالا مانند 2560 x 1600 به نمایشگرها منتقل می کنند، بنابراین این کابل ها بیشتر در مانیتورهای CRT با اتصال VGA قابل استفاده هستند. هدف اصلی از طراحی این کابل انتقال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال به سیستم کامپیوتری است.

کابل VGA

کابل VGA (آداپتور گرافیک ویدئویی) عمدتاً برای انتقال سیگنال های ویدئویی با اتصال CPU و مانیتور کامپیوتر استفاده می شود. در حال حاضر این کابل ها را می توان در پروژکتورها و تلویزیون ها یافت.

یک مقاله مفید دیگر بخوانید: پست کمپکت چیست؟

کابل اترنت

به طور کلی، کابل اترنت در یک شبکه سیمی برای اتصال دستگاه های مختلف مانند رایانه های شخصی، روترها و سوئیچ ها در یک شبکه LAN استفاده می شود. اگر طول این کابل طولانی نباشد یا دوام نداشته باشد، کیفیت اتصال کاهش می یابد. پورت اترنت را می توان روی مادربرد مشاهده کرد تا کابل را مستقیماً وصل کند.

این کابل ها شباهت زیادی به کابل های تلفن دارند اما تعداد سیم ها را شامل می شود. انواع مختلفی از کابل های اترنت در رنگ های مختلف در بازار موجود است. بنابراین بر اساس نیاز می توانیم انتخاب و استفاده کنیم.

کابل های USB

USB (Universal Serial Bus) کابل بسیار رایج و استانداردی است که برای اتصال تجهیزات جانبی مختلف به یک دستگاه رایانه استفاده می شود. دستگاه هایی که از طریق USB متصل می شوند عبارتند از پخش کننده های موسیقی، ماوس ها، کیبوردها، درایوهای فلش و بسیاری موارد دیگر.

MIDI

کابل MIDI (رابط دیجیتال ابزار موسیقی) داده‌های موسیقی، پاننگ، ویبراتو، پیام‌های رویداد و غیره را حمل می‌کند. این کابل‌ها را می‌توان در سیستم‌های مختلف رایانه‌ای قدیمی که در آن‌ها کارت‌های صدا شامل پورت‌های MIDI هستند که آلات موسیقی الکترونیکی مختلف را به رایانه متصل می‌کنند، یافت. این کابل همچنین یک سینت سایزر یا کیبورد MIDI را به کامپیوتر متصل می کند.

مزایای انواع کابل

مزایای کابل برق شامل موارد زیر است.

  • کابل های برق زیرزمینی می توانند تاثیر بصری را کاهش دهند
  • تلفات انتقال کمتر
  • کمتر تحت تاثیر شرایط مختلف آب و هوایی
  • قابلیت اطمینان منبع تغذیه را افزایش می دهد.
  • کابل جفت پیچ خورده محافظ دارای ظرفیت بالا، نصب ساده،
  • کابل UTP در مقایسه با فیبر نوری و کابل کواکسیال هزینه کمتری دارد.
  • کابل‌های کواکسیال در مقایسه با کابل‌های FOC یا فیبر نوری، پهنای باند بالاتر و ارزان‌تری دارند.
  • کابل فیبر نوری سرعت و پهنای باند بسیار بالایی دارد.

شاید برای شما جالب باشد: تابلو برق هوشمند چیست؟

معایب انواع کابل ها

معایب کابل برق شامل موارد زیر است.

  • کابل های برق زیرزمینی در مقایسه با سایرین گران هستند
  • یافتن آسیب و عیب دشوار است
  • نگهداری کابل های زیرزمینی مشکل است.
  • کابل‌های جفت تابیده محافظ (STP) قطر زیادی دارند و در مقایسه با کابل‌های کواکسیال یا UTP گران‌تر هستند.
  • کابل UTP دارای تضعیف سیگنال است، بنابراین برای فواصل کوتاهتر قابل استفاده است.
  • تعداد اتصالات گره در کابل کواکسیال محدود است.
  • کابل های فیبر نوری ناامن هستند.
  • برنامه های کاربردی
  • کاربردهای کابل برق شامل موارد زیر است.

خلاصه مقاله

کابل های برق به طور گسترده ای برای تامین سیم کشی در ساختمان ها، صنایع و غیره استفاده می شود. از این محصولات برای انتقال انرژی الکتریکی از مکانی به مکان دیگر استفاده می شود. این ها به طور گسترده ای در دستگاه های الکترونیکی استفاده می شوند.

سوالات متداول

1-چگونه اندازه کابل برق را تعیین کنیم؟

اندازه کابل برق را می توان بر اساس سه عامل اساسی تنظیم ولتاژ، ظرفیت حمل جریان و رتبه اتصال کوتاه تعیین کرد.

2-کدهای کابل برق چیست؟

کابل های برق با کدهایی با استفاده از اعداد یا حروف برای نشان دادن ولتاژ کابل، مواد عایق مورد استفاده، غلاف، عنصر ساختاری، نوع هادی تخصیص داده می شوند.

3-کد 10 رقمی کالا چیست؟

کدهای 10 رقمی کالا عمدتاً برای واردات کالا از خارج از اتحادیه اروپا استفاده می شود و برای اظهار واردات تاریک مورد نیاز است.

4-کابل Mims برای چه استفاده می شود؟

کابل های Mims یک راه حل کابل برق بی عمر، نسوز و مادام العمر ارائه می دهند. این کابل ها برای محافظت از مدارهای حیاتی ضروری در تونل ها، ساختمان های بلند، مراکز خرید، فرودگاه ها، برج ها، بیمارستان ها، هتل ها و غیره استفاده می شوند.

5-غلاف کابل چه نوع محافظتی را ارائه می دهد؟

روکش کابل شامل لایه های مختلف مواد عایق و ضد آب و هوا می باشد. بنابراین، روکش کابل با کاهش امکان تماس مستقیم با کابل برق، از کارگران و عابران محافظت می کند.

6-بیشترین نوع سیم کشی مورد استفاده در مصارف خانگی کدام است؟

سیم کشی کانال به دلیل چندین مزیت از جمله عمر طولانی، ضد آب، ظاهر خوب، قابلیت اطمینان، امکان تناوب، پشتیبانی از احتراق، دوام و غیره بیشتر در مصارف خانگی استفاده می شود.

ساخت تابلو برق صنعتی

اگر به دنبال یک شرکت تخصصی برای سفارش ساخت تابلو برق صنعتی هستید، ما در آداک آماده همکاری با شما عزیزان هستیم. به پشتوانه سال ها تجربه و اجرای صدها پروژه کشوری و منطقه ای، ما مفتخر به ارائه راه کارهای کامل فنی و مهندسی از طراحی تا نصب، تعمیر و نگهداری هستیم. برای دریافت استعلام قیمت ساخت تابلو برق فشار ضعیف و فشار متوسط با کارشناسان ما تماس بگیرید.

تولید کننده تابلو برق

ساخت تابلو برق در تهران | ساخت تابلو برق در کرج

4.2/5 - (5 امتیاز)

روش های تماس با آداک

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com

کارخانه: شهرک صنعتی صفادشت، بلوار فروردین، خیابان فروردین نهم غربی، پلاک 104

تلفن: 02634156000